Cresterea copilului

#inchisoare #vaccinare #parinti #vaccinare copii

Legea vaccinarii: 7 ani de inchisoare pentru parintii care refuza vaccinarea

Parintii care refuza vaccinarea copiilor pot primi pana la 7 ani de inchisoare, fiind acuzati de rele tratamente aplicate minorului. Potrivit proiectului Legii vaccinarii, publicat marti pe site-ul Ministerul Sanatatii, la inscrierea copiilor intr-o unitate de invatamant parintii vor fi obligati sa faca dovada vaccinarii copiilor.

"Pentru garantarea dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, la inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se solicita prezentarea adeverintei care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii eliberata de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare", potrivit proiectului de lege.

"Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea parintelui pentru asigurarea starii de sanatate a copilului. Pentru vaccinarile obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligatia de a informa parintii sau, dupa caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul national de vaccinare, consimtamantul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu exceptia situatiei in care parintii sau, dupa caz, reprezentantul legal refuza, in scris, vaccinarea", se mai arata in proiectul de lege.

Potrivit proiectului de lege, parintii si reprezentantii legali au urmatoarele responsabilitati si obligatii:

a) Asigurarea prezentarii copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate.

b) Prezentarea la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti.

c) in cazul parintilor care sunt plecati din tara si care lasa copii eligibili la vaccinare in grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, in conditiile prevazute de lege, sunt obligati sa desemneze o persoana responsabila cu insotirea copilului la vaccinare. in acest sens, parintii sunt informati sa notifice in scris medicului de familie numele acestei persoane, in termen de 15 zile de la data primirii informarii din partea medicului de familie.

Astfel, parintii care nu isi vaccineaza copiii pot fi acuzati de rele tratamente aplicate minorului. in Noul Cod Penal, acest lucru inseamna inchisoare intre 3 si 7 ani.

Conform proiectului, vor fi infiintate Comisii de vaccinare care vor avea printre atributii sesizarea serviciul public de asistenta sociala si directia generala de asistenta sociala si protectia copilului privind neglijarea medicala si incalcarea drepturilor copilului de catre parinti sau reprezentanti legali, in cazul minorului care nu a inceput sau a intrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

De asemenea, comisiile vor "sesiza institutiile abilitate privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei", potrivit libertatea.ro.

Sursa foto: stiriutile.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului