Cresterea copilului

#ora de culcare #somn copil #insomnie copii #frica de intuneric

Amanarea orei de culcare, ce scuze folosesc copiii?

Noptile pot fi infricosatoare pentru uni micuti, care ar face orice sa nu fie nevoiti sa ramana singuri in camera, pe intuneric. Uneori, copiii nu pot sau nu stiu sa-si exprime temerile, de aceea apeleaza la tot felul scuze pentru a amana ora de culcare si ar face orice ca sa adoarma inca de cand sunt parintii in camera lor. Iata cateva scuze frecvent folosite, de ce apar ele in comportamentul lor si ce trebuie sa faci!
 

Scuze frecvente folosite de copil pentru a nu merge la culcare


Cei mai buni "specialisti" in prezentarea celor mai frecvente pretexte folosite copil pentru a amana ora de somn sunt parintii, carele stiu din proprie experienta.
 

"Ma simt rau"


Scuza sau chiar minciunica des folosita de copil, atat pentru a amana ora de culcare, dar si pentru a nu merge la gradi, scoala sau in alta parte, este ca se simte rau, il doare burtica, capul etc.

In fiecare seara, il doare altceva, ba chiar ajunge sa zica ca "i-a racit inimioara" sau ca "il doare foarte tare creierul" - unele dintre cele mai amuzante scuze auzite de parinti.
 

"Mi-e frica"


Aceasta este o scuza plauzibila si, de cele mai multe ori, este adevarata. Nu trebuie ignorata sau desconsiderata.

Copilul isi exprima astfel o teama si trebuie ajutat sa o depaseasca corespunzator.
 

"Nu mi-e somn"


Probabil ca cel mic spune adevarul, insa daca are un program stabil de somn, cu ore regulate, este putin probabil sa aiba astfel de probleme.

In acest caz, trebuie sa il ajuti pe mos Ene sa ajunga mai repede pe la genele lui, citindu-i o povestioara sau cantandu-i o melodie. Insa nu face un obicei din a-l lasa sa stea treaz peste ora de culcare.
 

"Mai vreau inca o poveste"


Chiar daca ai obiceiul de a-i citi cate o povestioara in fiecare seara, este posibil ca micutul sa iti ceara inca una si inca una, doar pentru a nu pleca de langa el.

Stabileste limite si reguli si incearca sa nu le incalci. Daca regula spune ca ii citesti o poveste pe seara, atunci limiteaza-te la una si obisnuieste-te sa il lasi sa adoarma singur dupa aceea.

Daca il vezi speriat, discuta cu el pe marginea a ceea ce simte cu privire la momentul in care il lasi singurel si stingi lumina si vezi daca exista vreo problema in acest sens sa, pur si simplu, este vorba de o intamplare si chiar nu ii este somn.
 

"Este un monstru in camera"


Este un alt mod de a spune ca ii este teama sa ramana singur intr-o camera intunecata si trebuie sa procedezi la fel ca atunci cand spune ca ii e frica.

Nu ii spune ca nu e nimic in camera si atat, caci nu il ajuti, trebuie sa ii demonstrezi si sa-l ajuti sa inteleaga sentimentele pe care le traieste.
 

De ce apeleaza copiii la scuze?


Frica de intuneric este prima cauza care determina copilul sa foloseasca scuze pentru a nu ramane singur in camera, pe timpul noptii. Daca este foarte mic, el nu iti poate spune verbal ceea ce simte si poate ca nu cunoaste cuvintele adecvate pentru a verbaliza frica sau angoasa, si le exprima cu ajutorul comportamentului.

Daca observi ca scuzele pentru amanarea orei de culcare se repeta constant, este important sa stai de vorba cu micutul tau si sa il intrebi despre ceea ce simte atunci cand ramane singurel in camera, ce l-ar face sa se simta mai confortabil (o jucarie, o lumina aprinsa etc.) si sa ii explici de ce nu i se intampla nimic si cum poate sa depaseasca aceste temeri.

Este adevarat ca, uneori, refuzul de a merge la culcare provine si dintr-un mic rasfat sau dintr-o dependenta fata de parinti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului