Sanatatea copilului

#vaccinare amenzi #legea vaccinarii #vaccinare copii #amenzi parinti

Amenzi de 2.500 de lei pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii!

Legea vaccinarii, aflata in circuitul de avizare, prevede amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei pentru parintii care nu se informeaza despre vaccinare si nu isi asuma in scris refuzul imunizarii copiilor.

Amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei in cazul institutiilor si cadrelor medicale care dau informatii gresite despre vaccinare, dupa cum au declarat surse din sistemul sanitar pentru News.ro,

Medicul de familie este cel care va consilia parintii in legatura cu vaccinarea si, in cazul in care acestia refuza sa isi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare.

In cazul in care parintii nu se prezinta la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare pot fi amendati cu sume intre 1.000 si 2.500 de lei. Amenzile vor fi date de Directia de Sanatate Publica, au mai spus sursele citate.

Aceeasi amenda o pot primi parintii daca nu vor sa semneze formularul de refuz al vaccinarii. Proiectul mai prevede amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei pentru parintii care pleaca din tara si nu desemneaza o persoana responsabila de vaccinarea copilului.

“Parintii vor putea lua decizia sa nu vaccineze copilul, respectiv sa stabileasca un plan de vaccinare, dar asta numai dupa ce se vor informa. Legea presupune obligatia familiei de a se informa. Exista sanctiuni dar se refera strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informata”, a spus sapatamana trecuta si minsitrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Asociatia Pro Imunizare a atentionat ca, in lipsa vaccinarii, Romania se poate astepta la reaparitia unor boli care pun in primejdie viata sau pot lasa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, boli care pot fi prevenite prin imunizare.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat ca riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari. Rafila a spus ca ar trebui incheiata discutia de pe retelele de socializare legata de faptul ca in Romania vaccinurile care se administreaza copiilor nu sunt sigure, intrucat astfel de afirmatii sunt “o minciuna”, nu au niciun fundament si nu sunt legate de niciun incident.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului