Cresterea copilului

#boli si daunatori #copii #pediatru #retard mintal #vaccinare copii #vaccin antipneumococic #vaccinare gratuita

Bolile care ii ingrijoreaza pe medicii pediatri romani

In cazul copiilor cu varste sub 2 ani, bolile pneumococice reprezinta cea mai mare ingrijorare a medicilor. Acest lucru este cauzat de faptul ca tara noastra are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie. In opinia specialistilor, principalul vinovat pentru aceasta situatie este lipsa accesibilitatii la vaccinul antipneumococic, cauzata de faptul ca parintii nu-si permit sa-si vaccineze copii.

Bolile pneumococice, provocate de o bacterie numita Streptococus pneumoniae, pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite pana la bacteriemii, sepsis sau meningite si pot provoca sechele grave in randul copiilor care au suferit un episod de boala. Printre acestea se numara: retard mintal, tuburari de comportament, tulburari de vedere si auz, si nu in ultimul rand epilepsie.

In Romania, un copil din cinci cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere.

In aceste conditii, nivelul ingrijorarii doctorilor cu privire la bolile pneumococice a atins o medie de 9,1 – pe o scara de la 1 la 10 – mult peste scorul 7,9, inregistrat la nivelul Europei de Est, arata studiul "International pediatric pneumococcal vaccination“, realizat online de Ipsos Healthcare pe 741 medici de familie si medici pediatri din opt tari (Polonia, Slovacia, Cehia, Romania, Rusia, India, Lituania, Estonia) în perioada 30 octobrie - 14 decembrie 2012.

Cercetarea a fost prezentata ieri in cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si de Ministerul Sanatatii, la care au participat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, doctori, parlamentari romani si experti in vaccinare.

Parintii nu-si permit vaccinul

Peste 80% dintre doctorii romani (87% dintre pediatri si 81% dintre medicii de familie) recomanda vaccinarea antipneumococica pentru copiii cu varste pana la 2 ani. In ciuda acestor date, doar 15% dintre parinti cer vaccinarea antipneumococica in mod spontan, potrivit medicilor romani. in opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care parintii nu isi vaccineaza copiii este faptul ca nu isi permit vaccinul (73%) si faptul ca vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).

Vaccinarea, gratuita din decembrie

In urma cu o aproximativ o luna, CNP 2013 si Ministerul Sanatatii au anuntat introducerea vaccinului pneumococic pentru intreaga cohorta de copii cu vaste pana la 2 ani, in al patrulea trimestru din 2013.

„Suntem increzatori ca vaccinarea pneumococica va deveni o parte a Programului National de Imunizare incepand din 2013, astfel incat sa inlaturam bariera pretului si sa oferim vaccinul gratuit tuturor bebelusilor“, a declarat Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata“ si ambasadorul campaniei CNP 2013.

„Ne dorim sa asezam preventia la loc de cinste. Vreau sa transmitem parintilor ca avem grija de sanatatea copiilor lor. Ministerul Sanatatii pregateste procedura de licitatie pentru achizitionarea vaccinului pneumococic. Ne aflam in faza de elaborare a caietelor de sarcini si intentionam demararea procedurii la inceputul lunii august, astfel incat in lunile noiembrie-decembrie sa avem vaccinul necesar inceperii vaccinarii gratuite a copiilor in varsta de pana la 2 ani, in cadrul programului national de imunizare”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Sursa foto: medicaltranscriptionsservice.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare