Cresterea copilului

# cand incep copiii sa vorbeasca # logoped copii # probleme vorbire #cresterea copilului

Cand copilul nu vorbeste. Semnale care ar trebui sa te ingrijoreze

Limbajul copilului incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 1 an. Acum cei mici incep sa articuleze primele cuvinte, sa devina amuzanti datorita pronuntiei, sa "stalceasca" anumite sunete. Insa odata cu inaintarea in varsta, limbajul lor devine tot mai clar si elaborat. Iata care sunt semnele care ar trebui sa te alarmeze daca micutul tau nu incepe sa vorbeasca:

Limbajul la 12-18 luni 

Vocabularul copilului in aceasta perioada ar trebui sa creasca treptat ajungand sa poata pronunta intre 5 si 20 de cuvinte, in special substantive. Incepe sa recunoasca cuvinte si, in jurul varstei de un an si jumatate isi recunoaste si propriul nume. 

Semne de alarma:

  • Pana la varsta de 1 an nu pronunta cel putin trei consoane, nu spune cand are nevoie de ajutor sau nu da din manuta atunci cand isi ia la revedere.
  • Pana la varsta de 15 luni nu raspunde si nu foloseste cuvinte mono sau bisilabice simple, precum "nu", "da", "papa", "mama", "tata".
  • Pana la 18 luni nu pronunta cel putin 10 cuvinte

Limbajul la 18-24 luni 

Copilul incearca sa formeze propozitii prin insiruirea a maxim 4 cuvinte, in functie de importanta pe care acestea o au pentru el. Spune fraze mai putin inteligibile, dar deja poti pricepe cam doua treimi din ceea ce spune. La aceasta varsta, imitarea verbala este intensa, iar vocabularul copilului contine 150-300 cuvinte.

Semne de alarma: 

  • Pana la 20 de luni nu pronunta 20 de consoane si nu indica obiectele pe care le doreste, nu da semne ca ar folosi imaginatia cand se joaca si nici nu raspunde la instructiuni simple. 
  • Nu imita pe cei din jur, mai ales din punct de vedere verbal.
  • Nu stie care sunt functiile anumitor obiecte: telecomanda, furculita, telefon, biberon - lucruri cu care interactioneaza. 
  • Nu poate uni mai mult de doua cuvinte

Limbajul la 24 - 36 de luni 

Copilul de pana la trei ani are un vocabular format din 900-1000 de cuvinte si este in plina invatare, mai ales ca adesea in limbajul lui vom intalni intrebarea "de ce?" sau "ce este/ce face?". Se joaca singur, creeaza scenarii pe care ti le poate reproduce destul de corect si inteligibil, povesteste ce face de exemplu in parc, cu cine se intalneste, cu cine se joaca. Spre 3 ani incepe sa inteleaga cuvinte abstracte: fericire, tristete, suparare si sa le foloseasca corect. 

Semne de alarma:

  • Daca nu foloseste propozitii de cel putin 3 cuvinte 
  • Daca nu poate denumi singur trei parti ale corpului 
  • Daca nu pune intrebari 
  • Daca are dificultati in a denumi obiectele din casa

Daca ai descoperit semne de ingrijorare, cele prezentate mai sus sau altele, cel mai bine este sa apelezi la un specialist. Chiar daca nu exista motive de ingrijorare, intr-adevar unii copii vorbesc mai greu, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Prin urmare, mergi la psiholog, la logoped si verifica daca micutul tau are o afectiune fizica sau psihologica care ii ingreuneaza dezvoltarea vorbirii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului