Cresterea copilului

#colesterol #copii #adolescenti

Colesterolul marit la copii

Cand ne gandim la colesterol il asociem in mod instant cu persoane adulte si chiar cu o varsta inaintata. Din pacate insa, colesterolul ridicat este tot mai des intalnit in randul copiilor si adolescentilor. Asadar, procesul de marire a colesterolului incepe mai nou de la varste fragede si avanseaza lent o data cu inaintarea in varsta, iar partea grava este ca factorii de risc si formele de tratament raman aceleasi indiferent de varsta.


Factorii de risc


Obezitatea, diabetul zaharat, genele sau consumul de produse fast-food se numara printre principalii factori de risc ai colesterolului marit in cazul copiilor si adolescentilor. De asemenea, stilul de viata sedentar, timpul indelung petrecut in fata computerului si lipsa totala a efortului fizic agraveaza problema colesterolului.


Nivelul colesterolului


Colesterolul rau (LDL)  se regaseste oricum in organism, iar intr-o anumita cantitate acesta este aproape inofensiv, insa daca depaseste anumite praguri, colesterolul creste riscul bolilor de inima.


Asadar, un nivel acceptabil de colesterol rau se afla sub valoarea de 110 mg/dl. Intre 110 si 120 mg/dl este un nivel mare de colesterol, iar ceea ce sare peste 130 de mg reprezinta deja un motiv clar de ingrijorare.


Testarea


Academia Americana de Pediatrie  recomanda testarea nivelului colesterolului in cazul unui copil inca de la varsta de 8 ani, mai ales daca acesta are probleme cu greutatea si nu face efort fizic.  De asemenea, daca pofteste si consuma destul de des produse alimentare fast-food si dulciuri, este recomandat i se faca un test de sange care va determina nivelul de colesterol.


Tratament


In functie de gravitatea situatiei, medicul ii va oferi copilului tau, in cel mai rau caz,  un tratament medicamentos. Daca nivelul de colesterol se apropie vertiginos de limitele acceptate, este foarte posibil ca acesta sa recomande o alimentatie sanatoasa si un stil de viata mai activ. In acest sens il poti inscrie la un curs sportiv sau poti promova excursiile si iesirile in aer liber, plimbarile cu rolele sau bicicleta. In acest fel, se va distra in timp ce isi va mentine sanatatea.


In ceea ce priveste alimentatia, este recomandat sa scoti din alimentatia copilului galbenusul de ou, ficatul de pui, carnea de porc si vita. Pe de cealalta parte, cerealele integrale, zarzavaturile, fructele si legumele, pestele slab, laptele degresat si albusul de oua sunt alimente pe care i le poti oferi fara probleme.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului