Cresterea copilului

#parinti plecati # copii singuri # drame copii #copii

Dramele copiilor care au parintii plecati in strainatate

Aproximativ 95.000 de copii din Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, iar aproximativ 17.500 dintre acestia au ambii parinti plecati, potrivit situatiei prezentate de ANPDCA. Mai mult decat atat, psihologul Lenke Iuhos considera ca mijloacele moderne de comunicare nu pot inlocui mangaierile si imbratiserile, ba chiar acutizeaza dorul copiilor pentru parintii plecati, generand o serie de efecte negative care pot afecta uneori iremediabil sanatate emotionala a acestora.

In opinia psihologului Lenke Iuhos, dramele prin care trec copii pot afecta performantele scolare sau chiar pot sa inregistreaza o rata mai mare de abandon scolar in mediile in care ambii parinti sunt plecati la munca in strainatate.

"Daca unul dintre parinti pleaca la munca in afara, copilul este afectat doar intr-o anumita masura; lipsa mamei il destabilizeaza emotionala, iar lipsa tatalui ii creeaza o stare de insecuritate. Este extrem de dificil de cuantificat plecarea caruia dintre parinti il afecteaza mai mult, intrucat, in special la o varsta frageda, copilul are nevoie de ambii parinti, deoarece nu toate nevoile de baza pot fi satisfacute de un singur parinte. Totusi, adevaratele drame se petrec in cazul celor 17.500 de copii din Romania, care au ambii parinti plecati in afara. in aceste cazuri, copiii experimenteaza, in mod real si chiar violent, abandonul. Din acel punct, viitorul copilului este incert si va ajunge sa creada ca nu mai este iubit de nimeni", explica psihologul Lenke Iuhos.

Sfatul psihologului Lenke Iuhos: Costurile nemateriale la care sunt supusi copiii sunt mai mari decat nevoile materiale

Psihologul Lenke Iuhos este de parere ca, atunci cand isi fac bilantul beneficiilor unui job in strainatate, departe de casa, departe de copii, parintii ar trebui sa ia in calcul si costurile nemateriale ale acestei decizii.

"Suferinta unui copil nu poate fi comparata cu nimic, el are nevoie de sustinere totala, atat pe plan fizic, psihic, emotional si spiritual. Singurele nevoi reale ale copiilor sunt cele de iubire si de securitate, nu percep nevoia banilor. Micutii prefera sa petreceti mai mult timp cu el, un timp de mai buna calitate, decat sa-i oferiti lucruri valoroase material. Copiii au nevoie sa petreaca foarte mult timp cu parintii, iar fiecare moment petrecut cu ei trebuie transformat in sarbatoare. Lacrimile din copilarie, dorul fata de parinti pot transforma din temelii adultul de maine, care va pune intotdeauna mai presus orice nevoile materiale, iar emotiile si iubirea vor cadea mereu pe plan secund", conchide psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare