Cresterea copilului

#stres mame #familii pandemie #parinti copii #ingrijire copii

Ingrijirea copiilor pe timp de pandemie, o misiune stresanta pentru mame, nu si pentru tati

 

Pandemia a schimbat multe in vietile noastre, inclusiv modul de lucru. Telemunca, la care multi angajati au apelat, presupune insa si mai mult timp petrecut impreuna cu familia. Si desi inclusiv tatii s-au implicat mult mai mult in aceasta perioada de ingrijirea copiilor, greul cel mare tot pe mame a picat, arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Yale, citat de Live Science.
Analiza arata faptul ca, spre deosebire de tati, mamele sunt mai stresate in legatura cu noile reglementari pentru munca de acasa.

Vacanta este pe sfarsite, insa nici pana in acest moment nu este clar cum se vor desfasura orele de aici inainte. Cel mai probabil, in multe cazuri, copiii vor face si in acest an multe cursuri „la distanta”, lucru care este o provocare nu doar pentru dascali, dar si pentru parinti. Pentru ca ei trebuie sa si lucreze de acasa si in acelasi timp sa aiba si grija de cei mici, arata noul studiu realizat de sociologii de la Universitatea Yale - Thomas Lyttelton si Emma Zang - si respectiv de Kelly Musick, sefa catedrei de analiza a politicilor publice si administratie de la Universitatea Cornell.

In lunile aprilie si mai 2020, 55% dintre parintii americani care au un loc de munca au lucrat de acasa. In aceasta perioada de timp, majoritatea scolilor publice si a gradinitelor din SUA au fost inchise.

Datele dinaintea pandemiei aratau ca un parinte care lucreaza de acasa preia, de obicei, mai multe sarcini domestice in mod concomitent, scrie ziare.com, care citeaza informatii din concluziile studiului. Tatii, in special, preiau din sarcinile privind ingrijirea copiilor in zilele in care lucreaza de acasa. Conform calculelor, un tata aflat in telemunca petrece in medie cu 67 de minute mai mult impreuna cu copiii decat in zilele in care se duce la serviciu. Aceasta crestere a acoperit diferenta normala de gen privind ingrijirea copiilor - diferenta care arata ca, de obicei, mamele isi petrec mai mult timp cu copiii decat tatii.

Atunci cand femeile lucrau de acasa in perioada prepandemie, ele isi petreceau, in medie, 47 de minute mai mult alaturi de copii, prin comparatie cu zilele in care se duceau la serviciu.

Insa, de obicei, tatii nu indeplinesc si alte munci domestice atunci cand se afla in telemunca, in timp ce mamele aflate in telemunca presteaza si munci domestice, in medie, timp de 49 de minute. In perioada prepandemica, tatii aflati in telemunca au reusit sa mentina mai bine granita dintre munca si ingrijirea copiilor. Barbatii au raportat ca in medie s-au aflat cu copiii timp de 21 de minute pe zi in timp ce lucrau de acasa, pe cand femeile au raportat ca au fost nevoite sa lucreze in prezenta copiilor, in medie, timp de 54 de minute pe zi.

Multe femei simt presiunea de a indeplini sarcini domestice si de a avea grija de copii, ori de cate ori acestia le intrerup din activitatea pentru serviciu, explica sociologul Stephanie Coontz, de la The Evergreen State University din Washington si director de cercetare in cadrul CCF. "Aceasta este o forma de conflict munca-familie pe care oamenii o ignora de obicei atunci cand se refera la avantajele muncii de acasa, iar dupa cum arata acest raport, este o sursa de inegalitate de gen, atat la munca cat si acasa", sustine ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului