Cresterea copilului

#Mos Craciun copii #vacanta de iarna copii #vacanta copi #vacanta copii autism #autism

Recomandari pentru o vacanta reusita alaturi de copilul tau cu autism

Perioada sarbatorilor de iarna vine cu mult entuziasm pentru cei mai multi dintre noi, fie ca suntem copii sau adulti. Se impodobeste casa, vin prieteni si rude in vizita, colindatori pe la usa, se pregateste multa mancare, vine zapada, Mos Craciun cu daruri mult asteptate si multe altele.

In multe case, gazda isi doreste ca sarbatorile sa fie incarcate de veselie, mancaruri felurite pe masa, multe rude si prieteni, colinde. Presiunea este mare cand iti doresti sarbatori perfecte, dar ai in jurul tau un copil cu autism.

Pentru o persoana care are o tulburare din spectrul autist lucrurile pot sa devina complicate si greu de suportat. Cand programul si rutinele copiilor sunt total schimbate, pot sa apara crize care sa arunce intreaga familie intr-o lupta si o suferinta greu de suportat.

Pentru a veni in sprijinul familiilor care au un copil cu autism psihologul Daniela Gavankar, presedinte al Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism, vine cu cateva recomandari utile in speranta ca, tinand cont de ele, familiile vor avea sarbatori mai linistite si mai placute pentru toti cei din casa.

in primul rand este util sa alegi in mod obiectiv ce doresti sa faci si sa te concentrezi pe lucrurile esentiale si acceptabile pentru persoana cu autism. Este util sa intelegi ca unele lucruri necesita ajustari si nu mai pot fi facute poate ca in trecut sau la intensitate maxima.

Desi poate ti-ai dorit sarbatori perfecte, acum este util sa te poti adapta, astfel incat sa fie cat mai bine si pentru tine, familia ta, prieteni – fie ca au autism sau nu.

Pregatirea pentru schimbare este esentiala in cazul copiilor cu autism. Copiii au nevoie sa stie ce urmeaza sa se intample si, pentru a-I ajuta, un calendar ar fi extrem de util. in calendar se specifica cand se impodobeste bradul, cand este serbarea de la gradinita/ scoala, cand vine mosul, cand se pleaca in calatorie, cand vin musafirii etc.

Unele decoratiuni pot sa fie pur si simplu prea incarcate, mai ales daca au si lumini si sunete puternice. Ar fi de ajutor sa i se arate copilului poze cu decoratiunile din anii trecuti, sau sa se aleaga decoratiunile impreuna cu copilul, iar casa si bradul sa se impodobeasca impreuna cu copilul, astfel incat sa fie implicat in intreg acest proces de decorare.

Incercati sa apreciati in mod realist cata incarcare senzoriala poate tolera copilul, cunoscand acest nivel de toleranta, veti sti de cat de multa pregatire va avea nevoie pentru perioada urmatoare.

Daca copilul are o preocupare excesiva pentru un anumit cadou, se poate stabili un numar de cate ori i se permite sa intrebe de cadou. Desigur se specifica pe calendar cand il primeste, daca il primeste. Daca nu va primi cadoul dorit, este recomandat sa i se spuna exact ce va primi.

Alegeti cu grija cadoul, si ganditi-va la ceea ce i-ar face cu adevarat placere. S-ar putea sa nu fie conform cu asteptarile tale si ar fi util sa intelegi asta.

Mai departe, ne explica Daniela Gavankar faptul ca este foarte util, daca anticipati ca intr-o anumita situatie ii va fi greu, sa-l invatati cum sa va comunice acest lucru.

Daca plecati in calatorie, asigurati-va ca aveti la voi mancarea lui preferata, cartile, jucariile etc. Prezenta acestor lucruri il vor ajuta sa fie mai linistit, calm si sa se bucure de calatorie. Daca are o dieta speciala, asigurati-va ca va fi suficienta mancare de dieta pentru copil. Asigurati-va ca accepta sa doarma in alt pat ducandu-l inainte o noapte la bunici de exemplu.

Daca nu-i cunoaste pe cei pe care urmeaza sa-i intalneasca, ar fi util un album cu pozele si numele acestora.

Este util ca si familia sa fie pregatita sa stie sa reactioneze astfel incat sa nu creeze situatii dificile pentru copil (sa nu-l imbratiseze daca nu-i place, sa reactioneze cu calm daca apare o criza etc).

Povestile sociale sunt foarte utile in a-i ajuta pe copii sa inteleaga ce urmeaza sa se petreaca: ce inseamna ‘perioada sarbatorilor’, unde si cine va fi prezent, ce activitati se vor desfasura, ce sa faci cand esti obosit, anxios, stresat, cum saluti si cum iti iei la revedere de la ceilalti etc.

S-ar putea ca aceste sarbatori sa nu semene cu cele pe care le-ati imaginat vreodata, insa le puteti face sa fie minunate pentru cei apropiati. Sarbatorile sunt in primul rand despre bunatate si bucurie, si va dorim sa aveti sarbatori linistite si pline de bucurie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului