Activitati pentru copii

# inot bebelusi #inot #bebelusi

Cat de bun este inotul pentru bebelusi: 10 beneficii

Inotul reprezinta o alegere optima pentru sanatate, fiind considerat prin excelenta un sportul complet. Recomandat la orice varsta, implica beneficii impresionante: reduce stresul, datorita efectului relaxant al apei asupra organismului si permite dezvoltarea armonioasa a corpului. In plus, riscul de traume este extrem de redus, comparativ cu alte activitati fizice, deoarece apa sustine trupul intr-o stare de imponderabilitate aproape totala.

 

Pentru parinti este important de stiut faptul ca acest sport poate fi practicat inca din primul an de viata si este recomandat de specialisti pentru a sustine sanatatea celor mici. In randurile ce urmeaza va prezentam avantajele pe care le puteti obtine prin intermediul educatiei acvatice la bebelusi.

Beneficii fizice

1. Intarirea sistemului respirator

Adaptarea la mediul acvatic presupune invatarea modalitatii corecte de respiratie, astfel incat oxigenarea sa poata sustine efortul depus. Intregul sistem respirator se coordoneaza cu miscarile, ceea ce determina dezvoltarea sanatoasa a capacitatii respiratorii a copilului.

2. Sustinerea activitatii cardiovasculare

Efortul fizic impune corpului un anumit ritm, care activeaza automat circuitul cardiac si irigarea corespunzatoare a intregului organism. Sangele transporta eficient oxigenul, ceea ce reprezinta un avantaj enorm pentru activitatea cardiovasculara a bebelusului.  

3. Cresterea tonusului muscular

Aflat in imponderabilitatea specifica mediului acvatic, copilul este nevoit sa dobandeasca abilitati specifice, pentru a se putea mentine in echilibru. Miscarea este deopotriva antrenanta si relaxanta pentru toate grupele de muschi, fapt ce constituie un beneficiu enorm pentru dezvoltarea sanatoasa a micului inotator.    

4. Sustinerea sistemului imunitar

Inotul activeaza coordonarea intregului organism, iar acest lucru se traduce printr-o functionare optima a sistemului imunitar. Copilul devine mai rezistent la efort si mai ales in fata riscurilor de imbolnavire.       

5. Dezvoltarea armonioasa a corpului    

Lectiile de inot imprima o stare generala de bine prin intermediul careia bebelusul creste mai sanatos. Prin activitatea acvatica se obtine cu succes buna functionare a organismului, ceea ce se traduce in timp printr-o evolutie optima a acestuia.

Beneficii psihoemotionale

1. Cresterea capacitatilor senzoriale

Foarte mic fiind, un bebelus intra in contact cu lumea exclusiv prin intermediul simturilor. Inotul este activitatea prin care copilul regaseste mediul cunoscut inainte de nastere, caci apa sustine mobilitatea dezvoltata in lichidul amniotic. 

2. Dezvoltarea increderii in sine

Iesit din zona de confort din pantecele mamei, nou-nascutul resimte stresul unui mediu necunoscut si are permanent nevoie de sustinere materna. De aceea, mediul acvatic este alegerea optima pentru a sustine dezvoltarea increderii in propriile forte.

3. Stimularea curajului

Stabilizarea nivelului sigurantei de sine este esentiala pentru evolutia sanatoasa a fiintei umane si pentru dobandirea increderii ca-si poate asuma miscari noi. Aici intervine curajul, un alt avantaj dobandit prin intermediul orelor de inot.

4. Sustinerea sentimentului de independenta

Fiinta umana are nevoie, inca de la varste mici, de posibilitatea de-a se exprima si actiona conform propriei vointe, caci sentimentul de independenta este extrem de important in evolutia unui adult echilibrat. Inotul permite acest lucru prin specificul adaptarii la mediul acvatic. Bebelusul este sustinut de parinte, pentru a-l ajuta sa devina independent si responsabil de propriile initiative.    

5. Sustinerea abilitatilor de socializare

Educatia acvatica presupune interactiunea cu persoane straine: reprezentantii clubului de inot, ceilalti parinti si copii. Astfel, cel mic are ocazia sa intalneasca oameni noi si sa colaboreze cu ei, ceea ce determina dezvoltarea abilitatilor sale de socializare.

Exista, de exemplu, piscine specializate in activitati de inot pentru bebelusi in Bucuresti, cu echipe formate din personal tehnic calificat, pregatit sa raspunda atat nevoilor celor mici, cat si a celor din partea adultilor. In asemenea conditii, este de inteles de ce tot mai multi parinti aleg acest sport pentru copiii lor.

Un curs de educatie acvatica pentru bebelusi este o experienta senzoriala frumoasa. Copiii sunt liberi sa se miste, parintii descopera o legatura speciala cu cei mici in apa. Mamele, in mod special, se pot elibera astfel de grijile specifice perioadei de maternitate. In plus, cursul de inot pentru nou-nascuti are un efect terapeutic psihologic important, prin stimularea individualitatii si a increderii in sine.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jfvqn

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele